Bejelentés


Magyar logikai rejtvények Utolsó módosítás: 2011. december 28.

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Ezen az oldalon szöveges logikai feladványokat talál. Amiknek a megoldásához általában nincs szüksége még papírra és ceruzára se, csak egy kis józan paraszti észre, illetve játékosságra. Jó szórakozást!

20. fejtörő

Nehézség: 8
Felkerült: 2011. április 19.

Öt kalóz talál ezer aranypénzt. Az ötödiknek kell javaslatot tennie, hogy hogyan osszák el. Ha olyan javaslatot tesz, amit a többség nem fogad el, akkor bedobják a tengerbe. A javaslatot tevő kalóz is szavaz, és szavazategyenlőség esetén elfogadásra kerül a javaslat. A kalózoknak három fontos tulajdonságuk van: nagyon okosak, nagyon vérszomjasak, de mindenekelőtt nagyon kapzsiak. Ha nem fogadják el az ötödik kalóz javaslatát, bedobják a tengerbe, majd utána a negyediknek kell javasolnia, ha az sem jó, akkor, zsupsz a cápák közé vele, majd aztán a harmadik javasol és így tovább. Mit javasol a nagyon okos ötödik kalóz?

Segítség: Gondolkozzon visszafelé! Mi történik ha már csak két kalóz van? Mit fog javasolni a 3. kalóz, ha ő is tudja előre, mi fog történni, ha meghal. És így tovább.

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

19. fejtörő

Nehézség: 4
Felkerült: 2011. április 19.

A Nemzetközi Ürmentö Szolgálat (NÜSZ) egyik ürhajójának még éppen 95 napra kitartó oxigénkészlete van, amikor egy szerencsétlenül járt társáról 7 ürhajóst vesz át a fedélzetére. Ettöl a készlete már csak 60 napra elendö. De 6 nap múlva megint találkoznak egy bajbajutott ürhajóval, ahonnan színtén átveszik a teljes legénységet. Ekkor már csak 38 napra elég az oxigén a mentöhajón. A második ürhajóról hány embert vettek át?

Segítség: Hány ember volt eredetileg a NÜSZ űrhajóban?

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

18. fejtörő

Nehézség: 5
Felkerült: 2011. április 12.

Adva van három doboz, az egyikben 2 fekete golyó, a másikban 2 fehér golyó, a harmadikban 1 fehér, 1 fekete. Mindegyik dobozon van egy cédula, ami leírja, mi van a dobozban. Valaki elcseréli a cédulákat úgy, hogy egyik dobozon sincs a megfelelö cédula. Mi egyenként benyúlhatunk bármelyik dobozba, és kihúzhatunk 1 golyót. Ezt megismételhetjük akár 6-szor is, amíg a golyókból tart. Mennyi az a minimális számú húzás, amennyiböl biztosan meg tudjuk mondani, melyik dobozban milyen golyók vannak?

Segítség: Egy húzásból megoldható, a kérdés, hogy hogyan?

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

17. fejtörő

Nehézség: 6
Felkerült: 2011. április 12.

A titokzatos lápvidéken a dél-angliai Devon megyében Grimpen és Thorsley közötti országút mellett minden mérföldnél egy-egy kis kőoszlop áll az út szélén. Ennek egyik, illetve másik oldalára az van írva, hogy hány mérföld van még Grimpenig, illetve Thorsley-ig, a két város távolsága egész számú mérföld, és mindkét város határában is áll egy-egy kőoszlop. Dr. Watson Sir Charles Baskerville vendégeként hosszú sétákat tett a környéken. Egyik alkalommal észrevette, hogy a számjegyek összege minden mérföldkövön 13. Ezt megírta Holmes-nak, aki ebből azt is megtudta, hogy hány mérföld az út Grimpentől Thorsley-ig. Nos, mennyi?

Segítség: Az egyik oszlop egyik oldalán nullás szerepel.

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

16. fejtörő

Nehézség: 7
Felkerült: 2011. április 5.

Egy farmergazdaságban négy fekete és három tarka tehén öt nap alatt összesen annyi tejet ad, amennyit három fekete és öt tarka tehén adna négy nap alatt. Melyik tehén tejel jobban, és hányszor több tejet ad naponta, mint a másik?

Segítség: 12 fekete és 15 tarka 1 nap alatt ugyanannyi tejet ad, mint 12 fekete és 15 tarka 1 nap alatt.

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

15. fejtörő

Nehézség: 4
Felkerült: 2011. április 5.

Egy tortát öt egyenes vágással hány (nem feltétlenül egyforma) darabra lehet szétvágni, ha az egyes vágások után a darabokat mindig a helyükön hagyjuk?

Segítség: Hány vágást vágsz el az egyes vagasokkal?

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

14. fejtörő

Nehézség: 4
Felkerült: 2011. március 28.

100 gyereket felállítanak 10x10-es négyzetalakban. Mindegyikük magassága különböző. Minden oszlopból a legnagyobbat kinevezik óriásnak és minden sorból a legkisebbet törpének. Lehet-e, hogy a legkisebb óriás is alacsonyabb legyen, mint a legmagasabb törpe?

Segítség: Mit tudunk arról, aki az apró óriás sorában és a magas törpe oszlopában van?

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

13. fejtörő

Nehézség: 4
Felkerült: 2011. március 28.

Egy 7 centi átmérőjű és 15 centi magas üveghenger félig tele van vízzel. Mennyivel emelkedik a vízszint, ha beleejtünk egy 5 centi oldalhosszúságú tömör alumíniumkockát? (Az alumínium elmerül a vízben.)

Segítség: Rajzold le a kockát az edényben!

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

12. fejtörő

Nehézség: 7
Felkerült: 2011. március 22.

Melyik az a legkisebb pozitív egész szám, amelyik osztható 225-tel, valamint csak 1 és 0 számjegyekből áll (10-es számrendszerben)?

Segítség: Hogyan tudod eldönteni, hogy egy szám osztható-e 9-cel?

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

11. fejtörő

Nehézség: 5
Felkerült: 2011. március 22.

10 kiló áfonyát kiteszünk a a napra száradni. Kezdetben az áfonya összetétele: 99% víz és 1% szárazanyag. Egy idö után annyira kiszárad, hogy 98% víz és 2% szárazanyag lesz az arány. Mennyi ekkor az áfonya összsúlya?

Segítség: Először azt mondd meg, hogy mennyi lesz a szárazanyagtartalom a végén.

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

10. fejtörő

Nehézség: 4
Felkerült: 2011. március 14.

Egy öreg arab halála előtt vagyonáról, a 17 tevéről három fiának végrendelkezett: „A legidősebb fiamé legyen a tevék fele, a középső fiam kapja a tevék harmadát, a legkisebb fiam pedig a kilencedét.” Az arab halála után az örökösök sehogyan sem tudták elosztani a 17 tevét. Arra „tevegelt” egy bölcs arab, aki megoldotta a gondjukat. Hogyan?

Segítség: A bölcs arabnak pont olyan tevéje volt, mint bárki másnak.

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

9. fejtörő

Nehézség: 5
Felkerült: 2011. március 14.

Egy falióra óránként 4 percet késik. Három és fél órával ezelőtt lett pontosan beállítva. Most pontosan 12 óra van. Hány perc múlva fogja mutatni az óra a 12 órát?

Segítség: A beugratós és a helyes válasz is kerek perc.

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

8. fejtörő

Nehézség: 4
Felkerült: 2011. március 7.

Egy úszómedencébe két csapon keresztül lehet vizet engedni. Az egyik csapnak legalább 4 óra kell a medence megtöltéséhez, a másiknak legalább 5. Ha egyszerre mindkét csapot félig nyitjuk ki, hány perc alatt telik meg a medence?

Segítség: Először azt mondd meg, hogy 40 óra alatt hány medencét töltenek meg?

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

7. fejtörő

Nehézség: 7
Felkerült: 2011. március 7.

Barátunk New Yorkban él. Két barátnője van, az egyik Bronxban, a másik Brooklynban. Barátunk mindkettőt egyformán kedveli, annyira, hogy nem is tud dönteni. Minden délután a sorsra bízza kérdést: metrómegállóban arra a vonatra száll, amelyik előbb jön. Mindkét irányba tízpercenként jár a metró. A hónap végén számot vet, és kiderül, hogy a bronxi barátnőjénél 24-szer volt, a másiknál csak 6-szor. A tendencia a következő hónapban is azonos, úgyhogy véletlenről szó sem lehet. Akkor mi a magyarázat?

Segítség: A metrók pontosan tartják a menetrendet, és pontosan 10 percenként követik egymást mindkét irányban.

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

6. fejtörő

Nehézség: 3
Felkerült: 2011. február 28.

Egy tolvaj egy régiségboltból sikeresen elcsent egy régi érmét, amire az van ráírva, hogy Kr.e 53-ban verték. Nagyon megörült neki a tolvaj, és elkezdte számolgatni, mennyit kaphat érte a feketepiacon, ha minden Krisztus előtti év 3000 forintot ér. Ön ki tudja számolni, hogy mennyit kaphatott érte?

Segítség: Eredeti?

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

5. fejtörő

Nehézség: 8
Felkerült: 2011. február 28.

Mi az alábbi 26 tényezős szorzat legegyszerűbb alakja? (x-a)*(x-b)*(x-c)*...*(x-z)=?

Segítség: Minden betű betű.

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

4. fejtörő

Nehézség: 7
Felkerült: 2011. február 21.

Jerry, az egér, egy tökéletesen kör alakú tó közepén van éppen, amikor megjelenik a parton Tom, a macska. Jerry nem szeretné, hogy Tom elkapja, A vízben sokáig kibírja ,de nem addig amíg a Tom a szárazföldön. Tom nem tud úszni, viszont a szárazföldön ugyanolyan gyors mint Jerry. Ráadásul Tom 4x olyan gyorsan fut a szárazföldön, mint ahogy Jerry úszik a vízben. Hogyan tud Jerry elmenekülni?

Segítség: Kis helyezkedés, és csak aztán uzsgyi.

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

3. fejtörő

Nehézség: 6
Felkerült: 2011. február 21.

Egy villanyszerelő bekötött a pincében három lámpát, amelyeknek fenn, a lakásban van a kapcsolójuk. De sajnos elfelejtette, hogy melyiket melyikhez kötötte. Fent van a lakásban, és csak egyszer szeretne lemenni a pincébe, majd visszajönni. Hogy állapítja meg, hogy melyik lámpához melyik kapcsoló tartozik?

Segítség: Közeledsz a megoldáshoz: Hideg, langyos, forró!

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

2. fejtörő

Nehézség: 4
Felkerült: 2011. február 14.

A nagyapám mesélte, hogy francia nagyanyja naplójában olvasta, hogy a nagyapám nagyanyja meg a nagyapám nagyapja egyszer színházban voltak, és mivel nagyon unalmas volt a darab, a nagyapám nagyapja elaludt. Éppen a francia forradalomról álmodott, és már a feje ott volt a guillotine alatt, amikor véget ért a darab, és a nagyapám nagyanyja - hogy felébressze - megbökte a nyakát, mire a nagyapám nagyapja szívrohamot kapott, és szörnyethalt. Vajon mennyire hihető a történet?

Segítség: Olvass a gondolataimban, tudod te a választ!

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 

1. fejtörő

Nehézség: 6
Felkerült: 2011. február 14.

A favágó bátyja meghalt, és egymillió (1.000.000) kanadai dollárt hagyott egyetlen öccsére. Bár a pénzt törvényesen kifizették, a favágó mégsem látott belőle egy huncut vasat sem. Hogyan történhetett ez?

Segítség: Női egyenjogúság

Tovább a MEGOLDÁShoz >>

 
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!